Kuppelkirche Berlikum
Berltsum
Die Koepelkerk in Berlikum, sowohl die Kirche als auch die Orgel, ist ein staatliches Denkmal.
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Die aktuelle Koepelkerk mit achteckiger Kuppel wurde 1779 in Berltsum gebaut, weil die vorherige Kirche zu verfallen war, um sie noch restaurieren zu können.
Sowohl die Kirche als auch die Orgel sind heute ein Rijksmonument. Die Kirche wurde 2015 von außen und von innen neu gestrichen.
Die Glocke der Koepelkerk wurde im Dezember 2017 restauriert, weil sie zu reißen drohte. Als die Glocke aus dem Turm gehoben wurde, durften Anwesende raten, wie schwer sie ist. Derjenige, der dem tatsächlichen Gewicht am nächsten kam, durfte mit dem Kran nach oben gehen, um die restaurierte Glocke wieder aufzuhängen. Das geschah am 13. Dezember 2017. Nach der Restaurierung wurden Glocke und Klöppel gewogen. Zusammen wiegen sie 1074 kg.
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Hier finden Sie Kuppelkirche Berlikum
Tsjerkerstrjitte 29041 AV Berltsum Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Franeker bevrijd
Franeker bevrijd
Op 15 april 1945 wordt Franeker bevrijd. ‘s Middags bereikt een verkenningseenheid van de Royal Canadian Dragoons, komend vanuit Leeuwarden, als eerste de stad. Diezelfde dag trekken de overgebleven Duitse militairen zich terug richting Harlingen. Om hun aftocht te dekken blazen ze de brug aan het Leeuwarderend op.
In de vroege ochtend van zondag 15 april heerst in Franeker een gespannen stilte. Volgens de geruchten zouden de Canadezen Leeuwarden al in handen hebben en nu onderweg zijn naar Franeker. Reikhalzend wordt naar de komst van de Tommies uitgekeken. Maar er zijn nog Duitse soldaten in de stad. Dan wordt de stilte verscheurd door drie geweerschoten die waarschuwen voor een enorme ontploffing.
Om hun aftocht in de richting van Harlingen te dekken, blazen de bezetters de brug aan het Leeuwarderend, die meestal Saakstra’s brug wordt genoemd, op. Saakstra’s brug is een essentieel punt in de enige doorgaande route van Leeuwarden naar de havenstad. Het taaie stalen bouwwerk geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Tot vijf maal toe moet er een springlading tot ontploffing worden gebracht, alvorens de Duitsers het genoeg vinden en haastig vertrekken. De omliggende panden lopen veel schade op. Vooral het Bondshotel, tegenwoordig de Stadsherberg, moet het ontgelden.
Onmiddellijk beginnen de inwoners van Franeker aan een provisorisch herstel. Bij het station liggen spoorstaven, die door een grote groep mannen op de schouder naar de brug worden gedragen en van kant naar kant worden gelegd. Bielzen komen daar overheen te liggen. Als het werk bijna klaar is, staat de eerste Canadese verkenningswagen al te wachten. In de middag rijdt een grote colonne Canadees oorlogsmaterieel, waaronder tanks, over de straatweg vanaf Leeuwarden naar Franeker.
Van heinde en ver is de plaatselijke bevolking naar de straatweg gegaan om het spektakel te bekijken. Aangekomen in Franeker volgt een ware zegetocht door de stad. ’s Avonds trekt het zware materieel zich weer terug richting Leeuwarden, maar de volgende dag, maandag 16 april, rijdt de colonne opnieuw door Franeker om op te rukken naar Harlingen.
De Canadezen vestigen een hoofdkwartier in het monumentale stadhuis. Ze blijven er nog tot het eind van 1945, alvorens terug te keren naar huis.
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Kulturhistorische Radtour ehemalige Gemeinde Menaldumadeel
Kulturhistorische Radtour ehemalige Gemeinde Menaldumadeel(48.0 km)Leeuwarden -
LF-Wochenendtour Friesische Küste und Middelzee
LF-Wochenendtour Friesische Küste und Middelzee(145.0 km)Leeuwarden -
Herbaijum - Berlikum | Elf-Städte-Pfad: Etappe 10
Herbaijum - Berlikum | Elf-Städte-Pfad: Etappe 10(19.8 km)Herbaijum -
Berltsum - Menaam - Kleaster Anjum | Rondjes om de kerken
Berltsum - Menaam - Kleaster Anjum | Rondjes om de kerken(16.2 km)Berltsum -
Berlikum - Hallumerhoek | Elf-Städte-Pfad: etappe 11
Berlikum - Hallumerhoek | Elf-Städte-Pfad: etappe 11(15.7 km)Berlikum