Sint Annaparochie (Sint Anne)
Sint Annaparochie
Sint Annaparochie is het grootste dorp van gemeente Waadhoeke. Naast diverse kleine winkeltjes en horecagelegenheden is de Van Harenskerk, daar waar Rembrandt van Rijn zijn Saskia trouwde, ook zeker het bezoeken waard!
Hier schon mal ein Vorgeschmack
Sint Annaparochie is het grootste dorp van de gemeente Waadhoeke. Het is een dorp dat door de inpoldering van het Bildt in 1505 is ontstaan.
In het dorp vind je een plek van grote historische waarde. Het is de plek waar de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn op 22 juni 1634 zijn grote liefde Saskia van Uylenburg trouwde. In de Van Harenskerk zijn nog elementen terug te vinden. Naast de kerk staat een beeld wat aan het beroemde bruidspaar herinnert.
Struin door de mooie straatjes langs de bijzondere plekken in het dorp die worden toegelicht door informatietegels. In de levendige dorpskern vind je een keur aan winkels en horeca. Even lekker de benen strekken is hier een prima optie. En let goed op; hier word je aangesproken in de eigen streektaal; het Bildts. De taal kwam in de 16e eeuw mee met de Noord- en Zuid-Hollandse arbeiders die hielpen met het inpolderen van het gebied en vermengd met het Fries.
- Entfernung zu Ihrem Standort:
Hier finden Sie Sint Annaparochie (Sint Anne)
Dorp9076 AB Sint Annaparochie Route planen
vanaf jouw locatie
Standorte
Alle Standorte anzeigen-
Franeker bevrijd
Franeker bevrijd
Op 15 april 1945 wordt Franeker bevrijd. ‘s Middags bereikt een verkenningseenheid van de Royal Canadian Dragoons, komend vanuit Leeuwarden, als eerste de stad. Diezelfde dag trekken de overgebleven Duitse militairen zich terug richting Harlingen. Om hun aftocht te dekken blazen ze de brug aan het Leeuwarderend op.
In de vroege ochtend van zondag 15 april heerst in Franeker een gespannen stilte. Volgens de geruchten zouden de Canadezen Leeuwarden al in handen hebben en nu onderweg zijn naar Franeker. Reikhalzend wordt naar de komst van de Tommies uitgekeken. Maar er zijn nog Duitse soldaten in de stad. Dan wordt de stilte verscheurd door drie geweerschoten die waarschuwen voor een enorme ontploffing.
Om hun aftocht in de richting van Harlingen te dekken, blazen de bezetters de brug aan het Leeuwarderend, die meestal Saakstra’s brug wordt genoemd, op. Saakstra’s brug is een essentieel punt in de enige doorgaande route van Leeuwarden naar de havenstad. Het taaie stalen bouwwerk geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Tot vijf maal toe moet er een springlading tot ontploffing worden gebracht, alvorens de Duitsers het genoeg vinden en haastig vertrekken. De omliggende panden lopen veel schade op. Vooral het Bondshotel, tegenwoordig de Stadsherberg, moet het ontgelden.
Onmiddellijk beginnen de inwoners van Franeker aan een provisorisch herstel. Bij het station liggen spoorstaven, die door een grote groep mannen op de schouder naar de brug worden gedragen en van kant naar kant worden gelegd. Bielzen komen daar overheen te liggen. Als het werk bijna klaar is, staat de eerste Canadese verkenningswagen al te wachten. In de middag rijdt een grote colonne Canadees oorlogsmaterieel, waaronder tanks, over de straatweg vanaf Leeuwarden naar Franeker.
Van heinde en ver is de plaatselijke bevolking naar de straatweg gegaan om het spektakel te bekijken. Aangekomen in Franeker volgt een ware zegetocht door de stad. ’s Avonds trekt het zware materieel zich weer terug richting Leeuwarden, maar de volgende dag, maandag 16 april, rijdt de colonne opnieuw door Franeker om op te rukken naar Harlingen.
De Canadezen vestigen een hoofdkwartier in het monumentale stadhuis. Ze blijven er nog tot het eind van 1945, alvorens terug te keren naar huis.
In der Nachbarschaft
Alle Routen ansehen-
Berlikum - Hallumerhoek | Elfstedenpad: etappe 11
Berlikum - Hallumerhoek | Elfstedenpad: etappe 11(15.7 km)Berlikum -
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen