Landschap van dijken en terpen
De zoute wind waait hard door je haren. Windstil is het hier eigenlijk nooit. Het landschap is vlak. Platter dan plat. Je volgt het voetpad. Waar je maar je kijkt zie je de horizon. Aan de ene kant de zee, aan de andere groene landerijen. Hier en daar kerktorens met een paar huizen. Dorpjes uitgestrooid in het landschap. En daar, in de verte een plek met eeuwenoude gebouwen, moderne kranen en scheepsmasten: dat is Harlingen, de enige Friese havenstad. Je draait een kwartslag. In de verte een donkere streep in het water. Terschelling.
Je voelde je onrustig, uitgeblust, vermoeid. Het gejaagde leven thuis, de verantwoordelijkheid die je draagt op je werk; soms wordt het gewoon even te veel. En daarom ben je hier.
-
Oudebildtdijk
Een plek waar imposante wolkenpartijen, zonsondergangen en sterrenhemels elkaar in schoonheid en verwondering afwisselen.
Lees meer over de Oudebildtdijk -
Slachtedijk
De Slachtedijk is een eeuwenoude slaperdijk die zich door het vlakke landschap heen kronkelt tussen Oosterbierum bij de waddenkust en Raard.
Meer informatie over de Slachtedijk -
Pingjumer Gouden Halsband
Rondom het dorp Pingjum ligt een 1000 jaar oude ringdijk. Dankzij de Pingjumer Gouden Halsband hielden de dorpelingen de voeten droog. Een dijk met een intrigerende naam, niet?
Lees meer -
Terp Hegebeintum
De hoogste terp van Europa vind je in Hegebeintum. Het is een even klim, maar eenmaal boven zeker de moeite waard.
Meer weten over Hegebeintum
“ Het zijn slechte ontdekkers die denken dat er geen land is, als zij niets dan zee zien. ”
Francis Bacon - filosoof en staatsman
Verborgen schatten - Archeologie langs het Wad
Langs de stille Waddenkust, te midden van het uitgestrekte terpenland, liggen vier kleine archeologische musea die je meenemen op een reis door de tijd: Wijnaldum, Firdgum, Oudebildtzijl en Hegebeintum. Hier, in de rust van de natuur, worden verhalen verteld die diep geworteld zijn in de aarde, letterlijk uit de zeeklei
omhoog gehaald. Elk museum heeft een eigen thema, maar samen vormen ze een rijk en compleet beeld van het leven met het water in deze regio, vanaf de vroege middeleeuwen tot nu. Het is een reis van bezinning, waarin verleden, heden en toekomst in elkaar overvloeien.